In de week van 13 maart berichtten we dat rusthuisketen Orpea tekst en uitleg gaf bij de situatie van de werknemers van acht van hun huizen die in de nabije toekomst de deuren sluiten. Toen geraakte bekend dat vanuit Frankrijk de nodige financiële middelen gevonden werden om garanties te bieden voor zowel bewoners als personeel. Waar de details toen nogal vaag bleken, kunnen we nu enige duidelijkheid bieden: vakbonden en werkgevers ondertekenden op 3 april namelijk een akkoord.
“Voor ons is het belangrijk dat Orpea in België kan overleven. Op die manier slaan we twee vliegen in één klap: zowel tewerkstelling als zorg blijven zo verzekerd. Met dit plan is ons gegarandeerd dat dat kan lukken én dat de benodigde financiering uit Frankrijk er komt. Voorlopig zijn wij tevreden.”
We zetten de belangrijkste zaken uit het akkoord even op een rijtje:
- Alle personeelsleden die werken in een van de huizen die zullen gesloten worden behouden hun tewerkstelling en de daaraan gekoppelde voordelen voor de komende twee jaar.
- Al het personeel van de instellingen die sluiten krijgen zes verlofdagen extra. Dat zijn er drie dit jaar en drie volgend jaar. De verlofdagen zijn niet overdraagbaar en kunnen niet worden uitbetaald.
- Er werd afgesproken op welke manier de jobs worden verdeeld over de huizen van Orpea die wel open blijven.
- Alle statuten blijven behouden: had je een nachtcontract? Dan blijft dat behouden, en mag je de nacht verder werken. Ook wanneer je geen contract voor nachtdienst hebt maar in praktijk al minstens twee jaar zo werkt, blijft je werkregime zoals het is.
- Contractuele anciënniteit blijft behouden: de datum waarop je in dienst trad bij Orpea blijft gelden.
- Er komt een on-boardingplan, dat houdt in dat werknemers die ervoor kiezen om in een andere vestiging van Orpea aan de slag te gaan zo goed mogelijk begeleid worden bij die overgang.
Over het akkoord getuigt Luc De Lentacker (secretaris bij ACV Puls) het volgende: “Voor ons is het belangrijk dat Orpea in België kan overleven. Op die manier slaan we twee vliegen in één klap: zowel tewerkstelling als zorg blijven zo verzekerd. Met dit plan is ons gegarandeerd dat dat kan lukken én dat de benodigde financiering uit Frankrijk er komt. Voorlopig zijn wij tevreden.”