De naam Cofinimmo doet bij de meeste Belgen misschien geen belletje rinkelen. Toch is de kans relatief groot dat uw grootouder, ouder of uzelf in een van hun vele rusthuizen belandt.
Want ondanks dat het bedrijf zelf geen zorg aanbiedt, bezit het een enorme portefeuille aan vastgoed, waarvan het grootste deel zich in de rusthuissector bevindt. Dat het bedrijf op die manier een van de vele privéspelers is die gigantische winsten maakt op kap van onze ouderen, wisten we al. Maar onderzoek van CICTAR en de vakbonden brengt nu in kaart op welke manier Cofinimmo geld verdient, en hoe gemeenschapsgeld daar een rol in speelt.
CICTAR is een Australische NGO die ijvert voor meer transparantie in de belastingen die bedrijven betalen. Voor hun meest recente onderzoek doken ze in de jaarrekeningen van Cofinimmo, een Belgische ondernemingsgroep die genoteerd staat op de Euronext Brussel aandelenmarkt. Uit de analyse springen meteen twee dingen in het oog:
- Het bedrijf heeft niet alleen een gigantisch patrimonium ter waarde van meer dan 6 miljard
- Ze houden er ook een astronomisch hoge operationele winstmarge van 96% op na.
Die grote winsten hangen in grote mate af van overheidsgeld: in België is ongeveer de helft van de inkomsten van rusthuisuitbaters (die huur betalen aan Cofinimmo) afkomstig uit publieke middelen. Met andere woorden: de winsten van Cofinimmo hangen deels af van landen als België die een groot deel van de kosten van commerciële spelers blijft subsidiëren.
Het bedrijf bezit de meeste van zijn activa (en genereert het meeste geld) in ons land en heeft er toegang tot een laag belastingsregime voor vastgoedinvesteerders. Op papier wordt er nog steeds belasting betaald op de winst die wordt uitgekeerd aan aandeelhouders. Alleen zijn er verschillende manieren waarop aandeelhouders legaal een deel van die belasting vermijden.
Bart Thys (ACV Puls): "We vinden dat het niet te verantwoorden is dat dergelijke winsten gemaakt worden in een sector die zorg wil dragen voor kwetsbare ouderen. We willen niet alleen meer transparantie als het gaat over de bestemming van publieke middelen, we willen ook een eerlijke return voor de samenleving en voor de sector zelf."
Het probleem is drievoudig: Ten eerste profiteert Cofinimmo van overheidsgeld via rusthuisfinanciering door de overheid, ten tweede worden hun monsterwinsten nagenoeg niet belast en ten derde loopt de staatskas ook van investeerders veel belastingen mis. Cofinimmo kreeg verschillende kansen om te reageren op de bevindingen van het rapport maar deed dat niet.
Als vakbonden stellen we vast dat de situatie waarin we verzeild zijn geraakt in de ouderenzorg het resultaat is van politieke keuzes. Het is dan ook aan de politiek om nu stappen te zetten in het licht van de aankomende vergrijzing (en steeds toenemende zorgnood):
Wij willen méér middelen voor de ouderenzorg, méér transparantie over wat er met dat geld gebeurt én we willen dat de bestemming duidelijk is: publiek geld gaat naar zorg, niet naar aandeelhouders.
Wanneer er misbruik wordt gemaakt van gemeenschapsmiddelen en torenhoge winsten worden gemaakt op de kap van kwetsbare ouderen zetten wij onze hakken in het zand.