Eindejaarspremie en dertiende maand: waar heb je recht op?

Hier vind je alles wat je moet weten over je eindejaarspremie en je dertiende maand.

2024 was opnieuw een lastig jaar voor iedereen in de sector. De druk was hoog, de omstandigheden verre van ideaal, en toch hebben jullie je dag in dag uit ingezet voor anderen. Dat verdient niet alleen respect, maar ook concrete waardering.

We hopen dat je je extra gewaardeerd voelt door deze eindejaarspremie, en dat die je eindejaar net dat beetje mooier maakt.

Een aantal sectoren hebben al een dertiende maand, of komen aardig in de buurt. Weet dat we er elke dag werk van maken om iedereen in de non-profit een dertiende maand te geven. Zo zorgden we even geleden nog voor een mooie verhoging van de eindejaarspremie van de dentaaltechnici.

Hoeveel je krijgt en hoe jouw premie berekend wordt, vind je in het overzicht hieronder!

Deze info is enkel voor de werknemers van die organisaties die onder de VIA-akkoorden vallen.

Werk je in de subsectoren samenlevingsopbouw, integratie-en inburgering en de LDE doelgroepwerknemers? Dan krijg je volledige dertiende maand! Die is gelijk aan het geïndexeerd brutomaandloon voor de maand oktober van het lopende kalenderjaar, met inbegrip van haard-of standplaatstoelage maar zonder andere premies, toeslagen, weddesupplementen of vergoedingen.

Sociaal-cultureel werk, cultuurspreiding, sportwerk, lokale diensteneconomie, beroepsopleiding, armoedebestrijding en milieu-en natuurwerkk krijgen een andere eindejaarspremie.
Die bestaat uit een vast geïndexeerd bedrag van 647,47 euro en een variabel gedeelte van 5,76% op het bruto jaarloon (=12x bruto maandloon oktober met uitsluiting van premies, toeslagen of vergoedingen).

download het pamflet (pdf)

In de beschutte werkplaatsen krijgt het productiepersoneel een eindejaarspremie. Die is gelijk aan 164,67 x het bruto-uurloon van de maand december.

In de sociale werkplaatsen krijgt het productiepersoneel een dertiende maand. Daarvoor wordt het uurloon vermenigvuldigd met alle gewerkte uren vanaf één december 2023 tot 30 november 2024 (gedeeld door 12). In september kon een voorschot van 13% betaald worden aan wie op 1 september minstens twee bezoldigde of gelijkgestelde maanden in de referentieperiode had.

Het omkaderingspersoneel van beschutte en sociale werkplaatsen krijgt een dertiende maand die gelijk is aan het bruto referentieloon van juni.

download het pamflet (pdf)

De eindejaarspremie bestaat uit een vast forfaitair gedeelte van 1712,22 euro + 3,03% van je brutojaarloon.

Het vast gedeelte (1716,22 euro) is het brutobedrag op voltijdse basis. Werk je deeltijds? Dan wordt het vast gedeelte toegepast in verhouding met je contractuele tewerkstellingsbreuk.

Het brutojaarloon is je brutoloon van oktober vermenigvuldigd met 12.

De referteperiode voor een volledige eindejaarspremie loopt van 1/1/2024 tot 30/9/2024, en proportioneel voor wie niet de hele referteperiode in dienst was.

download het pamflet (pdf)

Je krijgt in 2024 een volledige dertiende maand. De dertiende maand is gelijk aan het geïndexeerd brutomaandloon voor de maand oktober van het lopende kalenderjaar.

download het pamflet (pdf)

Momenteel bestaat je eindejaarspremie uit:

  • 2,5% van het brutojaarloon (loon van oktober x 12)
  • Een vast geïndexeerd bedrag van 431,25 euro (2024)
  • Een vast niet-geïndexeerd bedrag van 55,08 euro

De referteperiode loopt van 1 januari tot 30 november, en de premie wordt in december uitbetaald. Begin je vóór de 13e van de maand, dan telt die maand volledig mee.

download het pamflet (pdf)

Wie in de podiumkunsten werkt, krijgt zoals elk jaar een eindejaarspremie. Werk je voltijds? Dan is je premie €1725. Werk je deeltijds? Dan krijg je de premie pro rata in verhouding tot je arbeidstijd.

Bedraagt je tewerkstellingsperiode meer dan 4 maand? Dan betaalt je werkgever de eindejaarspremie.

Kom je niet aan die vier maand tewerkstelling? Dan krijg je een eindejaarspremie van het sociaal fonds voor de podiumkunsten. In dit geval is de premie hoger per gewerkte dag, omdat flexwerkers hiervoor vaak in aanmerking komen. De eindejaarspremie wordt in de loop van december betaald.

download het pamflet (pdf)

Voor de ouderenzorg, reva's, pvt's en beschut wonen bestaat de eindejaarspremie uit een vast forfaitair gedeelte van 1245,23 euro + 3,03% van je brutojaarloon.

Het vast gedeelte (1245,23 euro) is het brutobedrag op voltijdse basis. Werk je deeltijds? Dan wordt het vast gedeelte toegepast in verhouding met je contractuele tewerkstellingsbreuk.

Ook dit jaar trekken we de eindejaarspremie op met een bedrag van €470,98 bruto. Dat bedrag wordt ten laatste betaald met het loon van januari.

download het pamflet (pdf)