Hôpital Français in definitieve vereffening

De raad van beheer van de vzw Hôpital Français te Sint Agatha Berchem heeft heeft vanmorgen beslist dat meester Windey en meester Dail aangeduid zijn als vereffenaars van het ziekenhuis. Dat wordt medegedeeld op de extra ondernemingsraad van deze namiddag. Daarmee is er een oplossing gekomen voor de impasse die op 9 mei leidde tot de bezetting van het ziekenhuis.

De vereffenaars zullen nu onmiddellijk contact nemen met mogelijke overnemers van delen van het ziekenhuis en een beslissing nemen hieromtrent. Er zijn twee groepen van mogelijke overnemers, enerzijds de Stad Brussel en de IRIS ziekenhuizen, anderzijds een consortium van de ziekenhuizen Sint-Jan, CHIREC, Saint-Luc en UZ Brussel met steun van de gemeente Sint Agatha Berchem.

De vereffenaars engageren zich om conform vroegere afspraken op de ondernemingsraad prioritair voorkeur te geven aan die groep die het meest personeel overneemt en die eveneens een reële ziekenhuisactiviteit in het Hôpital Français wil blijven garanderen. Door de aanduiding van de definitieve vereffenaars zullen beide kandidaat overnemers eerstdaags hun kaarten op tafel leggen. De vakbonden zullen ook adviesrecht hebben bij de concrete overnameplannen.

Na contact met het Ministerie van Volksgezondheid maandag is ook beslist en bevestigd op de buitengewone ondernemingsraad dat de personeelskost voor de maand mei zal gestort worden aan de vereffenaars. Daardoor krijgt het personeel begin juni z’n nettoloon voor de maand mei uitbetaald. Het personeel blijft in principe vrijgesteld van arbeidsprestaties. Een externe bewakingsfirma blijft het lege ziekenhuis bewaken.

Morgen gaat op het kabinet Serexe de tewerkstellingcel voor Hôpital Français van start. Daarmee gaat de 2de fase in van de wet Renault (1ste fase : aankondiging van het collectieve ontslag). Uiterlijk tegen 17 juni wordt beslist wie wordt overgenomen door andere ziekenhuizen, wie op de site van Hôpital Français kan blijven werken en wie zal worden ontslagen.

Een trieste primeur is dat voor het eerst in de Belgische sociale geschiedenis het fonds voor de sluiting van ondernemingen voor de non-profit zal samengeroepen worden en zal tussenkomen in de financiële tegemoetkoming van ontslagen personeelsleden.