Terwijl in Vlaanderen verschillende partijen de kinderopvang aan de private sector willen overlaten bereiken ons alarmerende berichten uit Nederland. Onze politici halen Nederland graag aan als voorbeeld. De Nederlandse overheid heeft met de beruchte wet Kinderopvang de kinderopvang volledig de weg opgestuurd van de private sector. Initiatieven van de werkgever en de ouders zouden de kwaliteit bewaken.
Onderzoek vandaag wijst uit dat het niet goed gaat met de Nederlandse opvang. Bovendien kost het Nederlandse systeem veel geld. Om de kinderopvang betaalbaar te houden, heeft de overheid al miljoenen euro's extra moeten investeren. Het loopt niet alleen voortdurend fout met de terugbetaling van de onkosten aan de ouders, maar bovenal gaat de kwaliteit van de opvang achteruit!
Daar zijn verschillende redenen voor. In veel groepen overstijgt het aantal kinderen per medewerker de wettelijke norm. Andere factoren die de kwaliteit van de opvang negatief beïnvloeden, zijn de gestegen werkdruk en het gebrek aan opleiding van de medewerkers.
Ervan uitgaan dat de ouders de kwaliteit kunnen controleren is nog zo’n hypothese die niet blijkt te werken. Geconfronteerd met wachtlijsten, kiezen ouders voor de snelste oplossing, dicht bij huis en zelfs als de kwaliteit niet optimaal is, gaan zij zeker niet meer veranderen van kinderdagverblijf.
Vlaamse politici zouden dus beter twee keer nadenken vooraleer het Nederlandse project in Vlaanderen te kopiëren. Investeren in kinderen loont en is bovendien een investering in de toekomst. Als overheid neem je dit zelf in handen, met goede statuten voor de mensen die werken in de kinderopvang, met goede opleidingen voor mensen die werken in de kinderopvang. Nederland is niet ons voorbeeld.