Jaarloon 620 verpleegkundigen naar aandeelhouders

Onlangs verscheen in De Morgen een artikel onder de kop "Oude mensen, nieuw geld: de rustoordbusiness boomt." Olivier Remy, sectorverantwoordelijke voor de LBC-NVK, werd door een journaliste van De Morgen geïnterviewd. Hij voorzag haar van de harde feiten en cijfers. We citeren enkele pittige alinea’s, die menig krantenlezer de wenkbrauwen zullen hebben doen fronsen:

“Zorg te koop In Wallonië en Brussel is 50 procent van de rust- en verzorgingstehuizen in handen van privé-eigenaars. (…) Senior Living Group kocht de voorbije jaren 23 seniorenverblijfplaatsen op. Armonea mag zich met een kleine 4.000 bedden marktleider noemen.”

“Ik ben al verschillende keren benaderd door grote groepen die mijn rusthuizen willen verkopen”, vertelt Lucien Van Camp, voorzitter van de vzw Compostela, die zes instellingen uitbaat in en rond Antwerpen. "Die telefoontjes duren doorgaans niet langer dan een minuut. Ik vind: de zorg is niet te koop. Ik ben jaren geleden in deze branche gestapt vanuit het gevoel dat ik iets wilde bijdragen aan de gemeenschap en mensen een respectvolle oude dag wilde bezorgen. Het gaat hier om senioren, niet om een product. Als u het mij vraagt, moeten we die gasten toch enigszins in het oog houden. Ze proberen een monopolie uit te bouwen in de zorgsector.”

“Grote groepen als Senior Living Group en Senior Assist is het in de eerste plaats om winst te doen. Een verkeerde premisse, want het leidt ertoe dat men gaat beknibbelen op zaken als veiligheid en extraatjes als bejaardenanimatie. Winst komt immers niet uit de lucht vallen.”

“Volgens de jaarrekening van Senior Living Group die bij de Nationale Bank werd neergelegd, maakte de groep vorig jaar 35,1 miljoen euro winst. “28 miljoen euro werd uitgekeerd aan de aandeelhouders”, zegt (Olivier) Remy. “Dat komt overeen met het jaarloon van 620 verpleegkundigen. (…) Er is nood aan meer controles, transparantie én een wettelijk kader om dergelijke winsten te beperken. We kennen genoeg verhalen van kleine privérusthuizen die in het verleden overkop zijn gegaan of waarvan de erkenning werd afgenomen als een gevolg van slecht beheer. (…)

(…) bij de vakbonden. Daar heerst de indruk dat er bijwijlen wel degelijk gesjoemeld wordt met het comfort van de bewoners om wat euro’s te kunnen besparen. (…) Sinds rusthuis Ter Kameren in 2007 werd opgekocht door de Senior Living Group vinden enkele personeelsleden dat de kwaliteit erop is achteruit gegaan. “Geld komt hier nu op de eerste plaats”, zegt een verpleger die liever anoniem wil blijven. (…) Op de meest spitsvondige manieren besparen ze jaarlijks een enorme som, maar denk je dat de bejaarden daar een cent van zien?”

Winst maken op de kap van zieken, van hulpbehoevenden, van bejaarden... Winst maken met overheidsgeld en die winsten uitkeren aan aandeelhouders... Daar zegt de LBC-NVK non-profit, de ’witte woede’, néén tegen.