Wettelijk kader nodig voor buitenlandse verpleegkundigen

Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en het uitzendbureau Express Medical vonden naar eigen zeggen een ‘oplossing’ voor het tekort aan verpleegkundig personeel. Twee Filipijnse verpleegkundigen moeten het tekort bij ZNA oplossen.

Niemand heeft zicht op de loon- en arbeidsvoorwaarden die Express Medical aan de Filipijnse verpleegkundigen voorstelt. Buitenlandse verpleegkundigen moeten in dienst zijn van het ziekenhuis of rusthuis waarvoor ze werken. De LBC-NVK vindt dat er nood is aan een wettelijk kader voor de georganiseerde tewerkstelling van buitenlandse verpleegkundigen.

Georganiseerde arbeidsmigratie en internationale arbeidsbemiddeling voor artsen of verpleegkundigen kan niet wanneer er personeel gezocht wordt in landen met een tekort aan geschoold medisch personeel. De behoeften van de patiënten in het Zuiden zijn even belangrijk als die van de patiënten hier.

Zelfde voorwaarden

Buitenlandse verpleegkundigen moeten dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden krijgen als alle andere verpleegkundigen krijgen. En ze moeten in dienst zijn van de instelling waarvoor ze werken.

De sociale dimensie van arbeidsmigratie moet genoeg aandacht krijgen. De buitenlandse verpleegkundige moet partner en kinderen kunnen meebrengen. En er zijn afspraken nodig rond degelijke huisvesting.

Er is ook behoefte aan een taalopleiding zodat de verpleegkundigen genoeg Nederlands praten en kunnen communiceren met patiënten, collega’s en artsen. Genoeg Nederlands kennen is van fundamenteel belang in de zorgsector.

Het tekort aan verpleegkundigen kan je niet oplossen door mensen uit Zuid-Europa of het Zuiden aan te trekken. De ervaring van de voorbije jaren leert dat het aantal buitenlandse verpleegkundigen en artsen erg beperkt blijft.

Fundamentele ingrepen

Meer fundamentele ingrepen zijn nodig om het personeelstekort op te lossen. Er is nood aan meer investeringen in opleidingen voor werkzoekenden en verzorgend personeel. Zodat zij de kans krijgen om een opleiding tot verpleegkundige te volgen. De loon- en arbeidsvoorwaarden moeten verbeteren. En de personeelsbezetting moet stijgen om de spiraal van stijgende flexibiliteit en werkdruk te doorbreken.

De LBC-NVK is op zich niet tegen de komst van buitenlandse verpleegkundigen. Maar er moet een wettelijk kader komen op sociaal en juridisch vlak. Je kan geen verpleegkundigen weghalen uit landen die zelf een tekort hebben.

Olivier Remy, secretaris LBC-NVK.