Scampi’s op de barbecue

Voor mij hoeft een zomer zoals vorig jaar niet meer. Overdreven warmte, of volledig uitgeregend ... van het goede te veel. Gezien de vele positieve reacties op ons receptje in de non-profit gazet van juni 2007 doen we U nog graag 2 extra recepten met scampi cadeau. Voor op de barbecue natuurlijk. Voor beide recepten gebruiken we pesto.

Scampi’s met groene pesto

Dit receptje is eenvoudig. Het heeft als grote voordeel dat je dit als hapje vooraf kunt serveren + dit reeds kan warmen op het moment dat de barbecue pas werd aangestoken en nog ’vlamt’.

Wat heb je nodig voor 4 personen

  • (als hapje vooraf 3 scampi’s per persoon)
  • 2 eetlepels groene pesto
  • 1dl room
  • gemalen zwarte peper
  • zilverpapier.

Maak 4 papillotes van zilverpapier van 10 cm op 10 cm. Laat 1 kant open en leg ze opzij. Pel de scampi’s en verwijder het darmkanaal. Pesto kan je kant en klaar kopen in de supermarkt (als het snel moet gaan).

Maak je de groene pesto zelf (zoveel lekkerder) dan heb je het volgende nodig:

  • 2 teentjes knoflook
  • 2 handen vol basilicumblaadjes
  • 50 gr pijnboompitten
  • 50 gr verse geraspte parmezaanse kaas
  • 1,5 dl olijfolie extra vierge
  • (zee)zout en peper.

Rooster de pijnboompitten onder de grill of in een pan. Let op, want ze kunnen snel aanbranden ! Meng alle ingrediënten fijn (behalve de kaas, peper en zout) in een blender of gebruik een mixer of vijzel. Voeg de kaas toe en breng op smaak met peper en zout. Tip : pesto smaakt nog beter indien je hem een dag van tevoren maakt. Meng 2 eetlepels pesto met de room en voeg eventueel nog wat peper toe. Stop in elke papillote 3 scampi’s en verdeel het mengsel over de 4 papillotes. Plooi de randen van de opening van het zilverpapier goed toe en druk aan zodat er geen vocht kan ontsnappen. Leg de papillotes op de barbecue. De ’pakjes’ zullen opzwellen door de stoom. Na 3 à 4 minuten zijn ze gaar. Lekker met frans brood.

... en als de houtskool grijs is geworden ... opnieuw scampi’s.

Scampi’s met spek en rode pesto

Wat heb je nodig : voor 4 personen:

    5 à 6 scampi’s per persoon, afhankelijk van de grootte en smaak
  • 5 eetlepels rode pesto<:li>
  • 4 satéstokjes
  • Dunne repen gerookt spek (1 of een halve per scampi)

Pel de scampi’s en verwijder het darmkanaal. Roer de rode pesto onder de scampi’s en zet ze een uurtje in de koelkast (rode pesto kan je eveens kant en klaar kopen ... maar ook hier geen discussie : versgemaakt smaakt best !)

Voor de rode pesto heb je nodig:

  • 1 ontvelde rode paprika
  • 8 halve zongedroogde tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gr gegrilde pijnboompitten
  • 1,5 dl olijfolie
  • 50 gr versgeraspte parmezaanse kaas
  • zout en peper
  • Wat verse oregano kan ook.

De paprika halveer je, verwijder de zaadlijsten. Zet de delen met de velkant naar boven onder de grill totdat ze zwartgeblakerd zijn. Stop de warme paprika in een plastic zak en laat een halfuurtje afkoelen in de koelkast. Het vel lost dan vanzelf. Hak de paprika en de tomaten fijn en voeg ze met de andere ingrediënten (behalve de kaas) in de blender. Mix alles fijn. Voeg de kaas en wat peper en zout naar smaak toe.

Haal de scampi’s uit de koelkast. Wikkel een dun stukje spek rond elke scampi. Prik ze achter elkaar op een stokje.

Tip 1: prik het stokje 2 maal in elke scampi, begin langs de grote onderkant en terug naar buiten langs de bolkant van de achterzijde. Dit voorkomt ronddraaien op de barbecue. Bak ze zeer kort en dicht tegen het vuur aan. Draai slechts 1 keer om.

Tip 2: je kan tussen elke scampi een stukje ananas prikken.

Smakelijk!