Vorige week er even tussenuit getrokken. Vier dagen naar de Vogezen om af te kicken van de hectische weken van voorbereidingen voor de sociale verkiezingen.
Eén meter dikke sneeuw en vrieskou ... dat vraagt om een gerecht waar je warm van krijgt. Een beetje experimenteren dus en het resultaat was een heerlijk geïmproviseerd stoofpotje met ’zekere’ ingrediënten.
Voor 4 personen heb je nodig:
- Een flinke scheut olijfolie
- peper uit de molen en zeezout
- 2 bouillonblokjes (groentensmaak of look-peterselie)
- 3 lamssneden
- 1 varkenshaas
- 2 grote wortels
- 2 stengels witte selder
- 1 prei
- 5 gepelde tomaten
- 3 ajuinen en 2 sjalotten
- 5 niet te grote vastkokende aardappels
- 4 tenen look
- bladpeterselie (Italiaanse peterselie)
- 2 laurierblaadjes en 3 takjes (verse of gedroogde) tijm
- 1 spaans pepertje (vers of gedroogd)
- een halve fles Riesling (witte wijn)
- 20 cl water
- en een baguette.
Ga als volgt te werk
Snij het vlees in niet te kleine stukken van ongeveer 2 op 2 cm. Snij de groenten (ajuin, sjalot, wortels, prei, selder en aardappels) eveneens in niet al te kleine stukken, zoals je zelf verkiest. Pel de teentjes look. Kook water en dompel de tomaten er even in om ze te ontvellen.
Neem een ruime kookpot en bak het vlees goudbruin. Kruid met peper en zeezout. Haal het vlees uit de pan.
Bak de grof gesneden groenten aan in de vleesjus. Voeg de geperste look toe, het vlees, de in 4 gesneden tomaten, bouillon, laurier, tijm en het pepertje. Overgiet met de halve fles Riesling en voeg nadien, mocht je het ’soepgehalte’ van het gerecht willen verhogen, wat water toe. Laat een halfuurtje op een laag vuur sudderen met gesloten deksel. Proef even en kruid desnoods wat bij met peper en zout. Laat dit nog rustig 45 à 60 minuten sudderen. Net voor het opdienen voeg je de fijngehakte peterselie toe.
Opdienen in soepborden, dezelfde Riesling erbij = ok ! De baguette (met wat licht gezouten Franse boter) doet de rest. Kan niet meer stuk zou ik zeggen.
Smakelijk