De commercialisering van de thuiszorg in Nederland zorgt voor slechtere loon- en arbeidsvoorwaarden. Wij gingen eens kijken op een actiedag in Bergen op Zoom.
Op 3 oktober 2007 was er een sterke delegatie van de LBC-NVK non-profit aanwezig op de actiedag in Den Haag tegen de commercialisering van de thuiszorg in Nederland.
Op woensdag 11 juni gingen we dan ook een kijkje nemen op een plaatselijke actie in Bergen op Zoom.
Een Belg in Nederland heeft toch iets weg van Alice in Wonderland. Je verwacht een goed georganiseerde en werkende gezondheidszorg. Maar ondertussen liggen onze grensziekenhuizen vol Nederlanders en doet de vrije markt zijn opmars in de Nederlandse thuiszorg.
In Nederland is de thuiszorg de verantwoordelijkheid van de plaatselijke overheid, die een aanbesteding doet. De plaatselijke overheid bepaalt dan ook de maximum kostprijs per uur. Die verschilt van gemeente tot gemeente. Dit leidt dan ook tot verschillende loon- en arbeidsvoorwaarden van plaats tot plaats. Zo blijkt er geen probleem te zijn in Breda, maar wel in Bergen op Zoom, waar het personeel van de thuiszorgdienst tante Louise zwaar moeten inleveren. Dit leidt tot collectieve ontslagen, verlies van lonen met 25%, enz.
Achteraf bleef ik toch met enkele vragen zitten:
- Waar blijft de solidariteit tussen de diensten in de verschillende gemeenten?
- Is er geen solidariteit vanwege de andere gezondheidssectoren?
- Wat als men hetzelfde toepast bij andere sectoren zoals de gehandicaptenzorg, enz.?
We wensen onze Nederlandse vrienden dan ook veel sterkte en een goed georganiseerd verzet tegen de afbraak van hun sociale verworvenheden.