250 deelnemers congres ouderenpsychiatrie in Leuven

Leuven. Iets meer dan 250 hulpverleners kwamen opdagen op het congres ouderenpsychiatrie. Er werd gewezen op de noodzaak om adequate professionele hulp te bieden aan de oudere met psychische of psychiatrische problemen. Bert Allemeersch van het CGG Leuven maakt een verslag.

Will you still need me, will you still feed me when I’m sixty-four (The Beatles)

Twee lezingen in de voormiddag en mini-symposia in de namiddag vormden de body van het congres. De lezing van Robert Howard ging over de bekommernis om de behandeling van late life psychose bij ouderen te verbeteren. Zijn onderzoek wil nagaan hoe effectief anti-psychotische medicatie op de korte en de middellange termijn is. Voorlopig is het nog wachten op de resultaten maar zijn lezing illustreert wel dat de ouderenpsychiatrie haar werk ernstig neemt en de tijdsgeest getrouw op een goede wetenschappelijke manier onderzoek doet.

Preventie

Spreker Pim Cuypers had het over preventie van psychiatrische stoornissen bij ouderen. Daarvoor zijn er verschillende preventieprogramma’s uitgewerkt. Belangrijk is dat de hoogleraar ernstige pogingen doet om de effectiviteit van preventieve maatregelen te toetsen. Goede preventie is belangrijker dan (latere) curatie. Maar er is nog werk om de effectiviteit van preventieve projecten verder te onderzoeken.

Psychische stoornissen komen veel voor bij ouderen en zorgen bij zowel de oudere als bij zijn omgeving voor een groot verlies aan levenskwaliteit. Het niet herkennen van een psychische stoornis zorgt naast het menselijke leed ook voor grote economische kosten door een niet aangepaste behandeling.

Het belang van preventie mag ook niet overschat worden in de geestelijke gezondheidszorg. Uit onderzoek naar het effect van preventieve interventies op de incidentie van depressieve stoornissen blijkt dat maar een kwart van de nieuwe gevallen kunnen worden voorkomen.

Gebrek aan psychiaters, klinisch psychologen en verpleegkundigen

In de ouderenpsychiatrie werken te weinig psychiaters, klinisch psychologen en verpleegkundigen. Een verdubbeling van het aantal ouderenpsychiaters is wenselijk en brengt ons op het niveau van buurland Nederland. Verder is er nood aan het ontwikkelen van een volwaardig specialisme ouderenpsychiatrie aan de universiteiten. Naar het voorbeeld van Nederland zou men in de opleiding tot psychiater na 2,5 jaar moeten kunnen kiezen tussen een opleiding kinder-, volwassenen- of ouderenpsychiatrie.

Vlaamse overheid zal over de brug moeten komen

De Vlaamse Overheid heeft in haar Ouderenbeleidsplan en het Vlaams Dementieplan haar filosofie uitgetekend.

Het Vlaams Dementieplan geeft aan dat we in Vlaanderen in 2010 ongeveer 101.000 mensen met dementie hebben. Tegen 2020 krijgen we een stijging met 30%, oftewel 129.000 mensen. In ieder geval zal er nood zijn aan voldoende zorgpersoneel en dat niet alleen voor de dementerenden. Ook een voldoende cliëntgerichte, betaalbare en geïntegreerd zorgaanbod uitbouwen zal geld kosten.

De Vlaamse Overheid heeft recent al een aantal belangrijke stappen gezet bijvoorbeeld via het project outreaching naar de ouderen in de centra geestelijke gezondheidszorg. De vraag blijft of de prioriteiten zullen liggen in de geestelijke gezondheidszorg voor ouderen als de subsidies toegekend worden.