Actie Stop The Killings: vrijhandel of mensenrechten?

Dit voorjaar heeft de Europese Unie een vrijhandelsakkoord afgesloten met Colombia. Nochtans is Colombia al jarenlang het gevaarlijkste land ter wereld voor syndicalisten en mensenrechtenactivisten. Vind Europa vrijhandel belangrijker dan mensenrechten? Stop the Killings stelt zich de vraag en voert op 10 december actie aan het Europees parlement.

‘Een historische stap in onze relaties, die aanzienlijke voordelen zal opleveren voor beide partijen.’ Europees commissaris voor handel Karel De Gucht heeft niets dan lof voor het nieuwe vrijhandelsakkoord met Colombia. Vertegenwoordigers van sociale organisaties zijn veel minder enthousiast. Zij wijzen op de vele nefaste gevolgen, met name voor de meest arme en kwetsbare bevolkingsgroepen in het land.

Stop the Killings voert al meer dan vijf jaar actie tegen de repressie van sociale organisaties in het Zuiden. Landen als Colombia, Guatemala en de Filippijnen worden gekenmerkt door een hoge graad van geweld en straffeloosheid. Het zijn diegenen die zich verzetten tegen sociale onrechtvaardigheid, die er het vaakst slachtoffer van worden: activisten, syndicalisten, journalisten en advocaten.

Wanneer vrijhandelsakkoorden inderdaad een negatieve impact hebben op de leefsituatie van de werkende bevolking en de sociale onrechtvaardigheid nog verder vergroten, dan moeten we ons zorgen maken over de toekomst van onze collega’s in het Zuiden. Dan dreigen de moorden, de verdwijningen en de intimidatie niet af te nemen, maar nog verder toe te nemen.

Colombia is nu al het gevaarlijkste land voor mensenrechtenactivisten en syndicalisten. Volgens Amnesty International werden enkel al in het eerste trimester van 2011 29 mensenrechtenactivisten en 18 syndicalisten vermoord. Ook in landen als de Filippijnen en Guatemala is de mensenrechtensituatie zorgwekkend. Vaak zijn multinationals rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken bij mensenrechtenschendingen.

Stop the Killings wil dat de Europese Unie duidelijke keuzes maakt. Mensenrechten moeten centraal komen te staan in de relaties die wij met deze landen onderhouden. Ook handel kan en moet daar een plaats in krijgen, maar dan wel eerlijke handel binnen een kader van duurzame ontwikkeling en waardig werk.

Kom op 10 december naar Brussel en maak dit duidelijk aan onze vertegenwoordigers in het Europees parlement. Na een ludieke manifestatie met straattheater houden we een publiek debat en stemming op het Luxemburgplein, in de schaduw van het Europees parlement.

Met uw steun kunnen we ook dit jaar weer het verschil maken. In 2009 pleitte Stop the Killings met succes voor de ratificatie van het internationaal verdrag tegen de gedwongen verdwijnen. Na aanhoudende acties in 2010 werden 43 Filippijnse gezondheidswerkers vrijgelaten, die onterecht van terroristische activiteiten waren beschuldigd.

Ook in 2011 herhalen we onze eis: Stop the Killings! Justice now!