Het maatwerkdecreet van Vlaams minister van Sociale Economie, Freya Van den Bossche zorgt ervoor dat er binnenkort geen beschutte of sociale werkplaatsen meer zullen zijn. Vanaf midden 2014 vallen de schotten tussen sociale en de beschutte werkplaatsen weg en worden ze maatwerkbedrijven genoemd.
Loonrugzakje
De sector zal ook anders gesubsidieerd worden. Waar voorheen de werkplaatsen zelf subsidies kregen, zijn het nu de meer dan 20.000 doelgroepwerknemers met een (arbeids)handicap die elk voorzien worden van een loonrugzakje. De VDAB staat in voor de individuele screening van de doelgroepwerknemers. Op basis daarvan wordt de grootte van dat loonrugzakje bepaald.
Ook reguliere bedrijven kunnen werknemers met een (arbeids)handicap in dienst nemen. Stellen ze meer dan vijf voltijdse doelgroepwerknemers te werk dan hebben ze recht op de loonpremies die inbegrepen zijn in het loonrugzakje.
Zwaksten dreigen uit de boot te vallen
In het maatwerkdecreet is niets te vinden over hoe de bestaande verschillen in loon- en arbeidsvoorwaarden van de beschutte en de sociale werkplaatsen geharmoniseerd zullen worden. Dat zal nog een enorme uitdaging vormen.
Bovendien vreest de LBC-NVK dat de nieuwe manier van subsidiëren ervoor zal zorgen dat bedrijven uit de sociale economie nog meer dan nu zullen kiezen voor de “sterkere” doelgroepwerknemers. Hun begeleiding kost minder en zij zijn meer rendabel. Het is onduidelijk of de nieuwe budgetten zullen volstaan om te investeren in de begeleiding van de zwakkere werknemers met een (arbeids)handicap.
De begeleiding op de werkvloer van mensen met een (arbeids)handicap blijft een aandachtspunt. Die begeleiding moet én kwalitatief én in voldoende mate aanwezig zijn. Ondersteuning en begeleiding van werknemers met een (arbeids)handicap vormt de basis van het maatwerkdecreet en daar moet dan ook fors op ingezet worden. Uiteraard is een subsidie voor de organisatie, in functie van de totale tewerkstelling, ook belangrijk.
Kris De Block, sectorverantwoordelijke LBC-NVK