Maandenlang blokkeerden een aantal werkgeversorganisaties het sociaal overleg voor de federale zorgsector. Sociaal overleg is geen abstracte bedoening. Het raakt rechtstreeks aan de arbeidsomstandigheden van de werknemers. In dit geval die van de 230.000 werknemers in de ziekenhuizen, de ouderenzorg, de thuisverpleging, de revalidatiecentra, de wijkgezondheidscentra, …. Wat kan of niet kan, hangt af van het feit of er akkoorden worden gesloten. En die akkoorden komen je niet zomaar vanzelf tegemoet.
De bijna een jaar aanslepende “njet” van de werkgeversfederaties ontzegde de werknemers van de federale non-profit de toegang tot de wettelijk voorziene regelingen brugpensioen. Zowel de regeling brugpensioen vanaf 58 jaar, als de regeling vanaf 56 jaar voor werknemers met minstens 20 jaar nachtdienst waren niet uitvoerbaar. Schrijnende toestanden die absoluut niet door de beugel kunnen.
Ook bleef de deur dicht naar de wettelijke mogelijkheden op 36 maanden tijdskrediet voor zorg aan je kind, zorg voor zieke gezins- en familieleden of palliatieve bijstand. Onbegrijpelijk dat dit recht voor zorg in eigen gezin en familie ontzegd werd aan werknemers die dagelijks professionele zorg verlenen, of zorg-ondersteunende diensten leveren voor mensen. Nooit zullen we zoiets aanvaarden.
Ook het mogelijke recht voor voltijdse werknemers met een loopbaan van 28 jaar om vanaf 50 jaar 4/5de te gaan werken, als zij dat wensen, was de sector niet gegund.
Tenslotte moet het loon van alle zorgkundigen, de sinds 2006 erkende beroepskwalificatie, in de toekomst voor alle zorgkundigen gelijkgesteld worden. Gelijk loon voor gelijk werk is voor de LBC-NVK een fundamentele waarde. Stap voor stap zal dat nu voor zorgkundigen uitgevoerd worden.
Overleg waar het kan, actie als het moet
Al die tijd liet de LBC-NVK geen enkele kans onbenut om tot onderhandelde oplossingen te komen. Onverminderd volhouden en doorgaan tot er akkoorden op tafel liggen. Als praten niet meer helpt, zijn acties onvermijdelijk. De oproep tot een nationale actie op 8 oktober maakte dat klaar en duidelijk.
Na een marathon-onderhandeling in de nacht van 2 oktober slaagde de LBC-NVK er in om een akkoord te bereiken over alle hangende dossiers. Omdat eindelijk de handtekeningen zijn gezet, gaat de actie van 8 oktober logischerwijze niet door.
De LBC-NVK is blij dat er eindelijk een doorbraak kwam in het sociaal overleg voor de zorgsector. Overleg waar het kan, actie als het moet! Bedankt en een dikke pluim aan de militanten en aan de vele werknemers die, solidair en met overtuiging, er voor zorgen dat we oplossingen bereiken voor de werknemers van de zorgsector! Waar zou je anders staan zo helemaal alleen?