BZN De Stobbe, het centrum integrale gezinszorg van Bond zonder naam (BZN), kampt al enkele jaren met financiële problemen. De oorzaak van de financiële problemen ligt bij de beleidskeuzes van de directie en de raad van bestuur van BZN De Stobbe.
De directie en de raad van bestuur van BZN De Stobbe kennen een groot verloop. Dat heeft negatieve gevolgen voor de continuïteit in visie en werking. Bovendien bestaat er een grote verwevenheid tussen de directie, de raad van bestuur van BZN De Stobbe en de raad van bestuur van Bond Zonder Naam, waardoor objectief en transparant leiderschap moeilijk wordt.
Hallucinante kosten
Voor een kleine vzw worden er hallucinante kosten gemaakt. De post “erelonen, advocaten en consultants” bedraagt in 2014 maar liefst 200.000 euro! Daarnaast is er een extra adviseurskost van naar schatting 65.000 euro.
Al meer dan drie jaar vechten de directie en de raad van bestuur de beslissing van de Vlaamse overheid aan om de subsidies met één derde te minderen. Die vermindering kwam er omdat de directie de regelgeving in verband met de bezettingsgraad niet naleeft.
De werknemers vinden die beslissing van de Vlaamse overheid, een gevolg van foute beleidskeuzes van de directie, overigens terecht. BZN De Stobbe is een Centrum voor Integrale gezinszorg (CIG) dat zich, net zoals anders CIG’s aan de regels dient te houden.
Is dit de "warme samenleving" van Bond Zonder Naam?
Omwille van de slechte financiële situatie beslisten de directie en de raad van bestuur in november om de werking van het tienerteam en daarmee dus de psychologische, sociale en maatschappelijke begeleiding van tienermoeders volledig te stoppen. Door die beslissing staan de 10 werknemers van het tienerteam op straat én moeten de tienermoeders en hun kindjes ergens anders opvang zoeken.
Daarnaast besliste de directie om in 2013 geen kerstbomen voor de leefgroep van de gezinnen aan te kopen. Dat is een onnodige en onbeduidende besparing die bovendien getuigt van een groot gebrek aan respect voor de doelgroep. De oproep van Bond Zonder Naam aan gans Vlaanderen om in beweging te komen voor de warmere samenleving waar we allemaal van dromen klinkt nu wel erg ironisch.
Zowel het personeel als de directie zijn het er over eens dat er bespaard moet worden. Maar over de grootte van die besparingen en de manier waarop lopen de meningen van directie en personeel heel sterk uiteen.
Verzoeningspoging leidt tot niets
De LBC-NVK heeft verschillende pogingen ondernomen om met de directie te overleggen. Door de onverzettelijke houding van de directie en de raad van bestuur bracht ook een laatste verzoeningspoging op vrijdag 20 december de standpunten geen millimeter dichterbij. De LBC-NVK ziet dan ook geen andere oplossing dan een stakingsaanzegging te doen.
De directie van BZN De Stobbe doekt zonder diepgaande analyse, evaluatie en procesbegeleiding een initiatief op dat beantwoordt aan een duidelijke maatschappelijke nood. Dat getuigt van een gebrekkige visie op de globale werking van BZN De Stobbe.
LBC-NVK eist dat ontslagen ingetrokken worden
De LBC-NVK eist dat het ontslag van de tien werknemers ingetrokken wordt en dat er bespaard wordt op het peperdure management om de financiële put te dempen.
Om die eisen kracht bij te zetten, gaat het personeel van BZN De Stobbe in staking. In deze vredige kerst- en eindejaarsperiode plannen zij concrete acties bij het begin van het nieuwe jaar.