Een grote sectorale fusie zorgde ervoor dat er in Vlaanderen en Brussel vanaf 1 januari 2014 nog 11 Centra Algemeen Welzijnswerk (CAW) overblijven. In de onderhandelingen die de LBC-NVK daarover voerde gingen we steeds uit van het principe dat de verworvenheden van het personeel van de individuele CAW's behouden konden blijven of dat we tot een nieuw en geharmoniseerde personeelsstatuut konden komen waar iedereen zich goed bij voelt.
Onze inspanningen leverden resultaat op. In het nieuwe CAW Oost-Vlaanderen, een fusie van 6 CAW's (CAW Artevelede, CAW Visserij, CAW Zuid-Oost-Vlaanderen, CAW Waasland, CAW regio Dendermonde en CAW regio Aalst) legden we volgende principes vast in een fusie-cao:
- Iedere werknemer behoudt zijn job. Wordt er toch een werknemer ontslagen omwille van de fusie dan heeft die recht op één maand bijkomende vergoeding per 5 jaar dienstanciënniteit bovenop de wettelijke bepalingen;
- Iedere werknemer behoudt zijn huidige arbeidsvoorwaarden;
- Iedere werknemer behoudt zijn huidige functie. Een functiewijziging kan enkel onder de volgende voorwaarden:
- De Werknemer behoudt minstens zijn huidige barema;
- De functiewijziging gebeurt op vrijwillige basis en in onderling akkoord;
- De werknemer kan zich bij besprekingen over functiewijziging laten bijstaan door de vakbondsdelegatie;
- De werkgever kan de standplaats van de werknemer niet eenzijdig wijzigen. Bij wijziging van de standplaats krijgt de werknemer een compensatie:
- Voor een bijkomende verplaatsing van meer dan 5 en minder dan 20 km enkel: 2 bijkomende dagen verlof;
- Voor een bijkomende verplaatsing van meer dan 20 km enkel: 3 bijkomende dagen verlof.