Op 7 februari 2014 organiseerde het actieplatform Gezondheid & Solidariteit" een actie tegen privatisering in de zorg. Eerder publiceerden we interviews met de Portugese dokter Luis Castelo-Branco en de Griekse apothekeres Sofia Tzitzikou. We spraken ook met huisarts Carmen San José Perez. Carmen woont in Madrid. Met de Marea Blanca (Spaanse witte woede) strijdt ze tegen de privatisering van ziekenhuizen en gezondheidscentra in Spanje.
Wat is de situatie van de gezondheidszorg in Spanje?
Vóór de crisis hadden we in Spanje een goede openbare gezondheidszorg die voor iedereen vrij toegankelijk was. De regering reageerde met zware besparingen op de crisis. De voorbije drie jaren werd er maar liefst 10 miljard euro bezuinigd op de gezondheidssector.
Daarbovenop kwamen wetten die hele bevolkingsgroepen uit de gezondheidszorg uitsluiten. De belangrijkste groep is die van de immigranten. Maar liefst 863.000 immigranten hebben al twee jaar geen toegang meer tot gezondheidszorg.
De besparingen hebben ook grote gevolgen op de gezondheid van de rest van de mensen. Het sterftecijfer is de voorbije twee jaar gestegen en de levensverwachting is afgenomen. Mensen sterven omdat ze geen beroep kunnen doen op zorg.
De besparingen treffen ook de werknemers in de zorg. De laatste drie jaar werden er 53.000 werknemers ontslagen. Dat zorgt er niet alleen voor dat die mensen vandaag in de werkloosheid terecht gekomen zijn maar het heeft ook zware gevolgen voor het resterende personeel. De werkdruk nam sterk toe en de lonen zijn enorm gedaald. Er zijn werknemers die nu tot 30 percent minder verdienen dan in 2008.
Toch hebben we met de Marea Blanca al een heel belangrijke overwinning behaald. De regionale overheid was van plan om in Madrid zes ziekenhuizen te privatiseren. Maandenlang kwamen patiënten en werknemers op straat om daartegen te protesteren. Zo hebben we de plannen van de regering kunnen stoppen.