ACV Puls reageert op de nieuwe richtlijnen voor werknemers mét positieve coronatest

Tot gisteren (10 april) moesten werknemers die positief hadden getest op het Corona virus en géén symptomen hebben (geen koorts, niets slecht voelen) gewoon blijven werken. Dit was niet aanvaardbaar.

De nieuwe regels van de overheid worden vanaf vandaag eindelijk strenger. Personeel dat positief test en géén symptomen heeft blijft in principe 7 dagen thuis:
- voor wie geen symptomen vertoont, geldt eerst het principe van zeven dagen thuisblijven
- één uitzondering: als er door de Corona crisis echt te weinig personeel is dan kan de werknemer verder werken mits het dragen van een masker en een verscherpte handhygiëne, maar enkel op een COVID afdeling. Die afdeling moet er dus zijn.
- De gezondheidstoestand van het personeelslid moet nauw opgevolgd worden. Indien er symptomen van COVID-19 optreden dan moet de werknemer naar huis.

Wie positief test én wel ziektesymptomen heeft moet uiteraard sowieso thuisblijven en krijgt gewaarborgd loon.

Voor wie geen symptomen vertoont, geldt eerst het principe van zeven dagen thuisblijven. ACV Puls staat erop dat dit in alle woonzorgcentra eerst wordt toegepast. Slechts een beperkt aantal woonzorgcentra heeft een gesloten COVID afdeling (cohortezorg).

Indien een woonzorgcentrum niet over een gesloten COVID-afdeling beschikt dan blijven de positief geteste personeelsleden dus thuis. Zo bescherm je collega’s en bewoners. Wie niet kan werken door Corona moet het normale gewaarborgd loon bij ziekte krijgen. Die werkwijze zullen we als ACV Puls in het overleg verdedigen.
Ook vragen we dat personeel van andere voorzieningen of van het leger kan bijspringen in geval van een groot personeelstekort.

De nieuwe richtlijnen kan je zelf hier nalezen.

De voorwaarden moeten zeer strikt worden gehanteerd en moeten door de Vlaamse regering worden gecontroleerd en opgevolgd.

Er moet in de ouderenzorg en in andere sectoren zoals de gehandicaptenzorg dringend veel meer getest kunnen worden. Het gaat op veel plaatsen nog veel te traag. Dat betekent ook dat er nog altijd meer beschermingsmateriaal verdeeld moet worden aan al het personeel. Er zijn nog woonzorgcentra waar dit niet het geval is. En dat is totaal onaanvaardbaar.

De keuzes en het beleid van de Vlaamse regering de voorbije weken schoot tekort. Maar dit kan nu nog deels worden rechtgezet. Maar dan moet de overheid er wel voor kiezen om meer te coördineren, veel meer samen te werken en te investeren. Samen met de andere vakbonden hebben we een open brief geschreven om aan de alarmbel te trekken.

(Foto ter illustratie van Anna Shvets bij Pexels)

Downloads: